Musikvideotoppen Vecka 14

Lugnet rullar upp i topp på listan igen och har nu spenderat tre utav fyra veckor på första plats med ”All The Way”. På andra plats har vi finska gruppen Nighon med ”Ex Tenebris Lux”. Nighon beskriver sig som ett liberalt band med en agenda mot fascism och för yttrandefrihet. I deras video så berättas en historia om en fiktiv stat som förtrycker sin befolkning, där huvudpersonen kommer över klassificerat material som han läcker ut till allmänheten.

Förra veckans listetta Le Muhr finner vi på tredje plats denna gång. Sedan har vi ett brittiskt band som tar sig in på listan, för ovanlighetens skull kanske man ska tillägga. Senaste tiden har det mestadels varit akter från norden på själva topplistan men den här veckan så finner vi alltså Liverpool-bandet The Wombats på plats fyra med ”Give Me A Try”.

Browsing Collection hänger kvar också och har nu varit med i hela åtta veckor med ”Don’t Tell Me”. Det innebär att dom som mest kan ligga kvar i två veckor till, om dom fortsätter att kamma hem röster från er besökare det vill säga.

Veckans topplista

# V
1. (2) Lugnet – All The Way 4

2. (NY) Nighon – Ex Tenebris Lux 1

3. (1) Le Muhr – Flykten 2

4. (NY) The Wombats – Give Me A Try 1

5. (3) Browsing Collection – Don’t Tell Me 8

Veckans utmanarvideor

State Of Grace – Chemical
På med labbrockarna och skyddsglajjorna, här kommer ”Chemical” med State Of Grace. Låten beskrivs som en hyllning till allt det som binder oss samman genom kemi och hur det likt en drog kan göra oss höga, låga, förälskade, förvirrade och lyckliga. Med låten så driver gruppen också en kampanj som kallas ”I Am Chemical” där dom samlar in pengar till föreningen Ung Cancer. State Of Grace bildades 2008 och spenderade sina första 1.5 år i replokalen, när dom väl tagit steget upp på scenen så har det gått fort framåt. 2011 så vann dom riksfinalen i musiktävlingen Livekarusellen och blev samma år utnämnda till bästa osignade liveakt av tidningen Gaffa. Efter dess så har gruppen fått skivkontrakt med bolaget Ninetone Records, släppt tre album och genomfört ett flertal utlandsturnéer.

Lindsey Stirling – Take Flight
Under veckan så höll Youtube sin egna musikgala, Youtube Music Awards. Galan introducerades 2013 i form utav en liveshow där artister fick framföra livevideor kombinerat med musikframträdanden. I år så har Youtube slopat själva liveshowen och valt att istället presentera ett flertal, makalöst stiliga, nya videor från artister som varit populära på kanalen under året. Här har vi en utav dessa videor, vi får se Lindsey Stirling ge sig ut på en sagolik resa i ”Take Flight”. En sak som jag personligen uppskattar med Lindsey är att hon som violinist, och ej som sångerska som normen annars råder, blivit väldigt framgångsrik inom den kommersiella musikbranschen vilket kan ses som ganska ovanligt. Om ni vill se dom andra videorna från Youtube-galan, från artister som FKA Twigs, Ed Sheeran och Charli XCX med flera, så hittar ni dom här: https://www.youtube.com/user/youtubemusicawards.

Sven-Holger Rosenvinge – When The City Don’t Know Your Name
Sven-Holger Rosenvinge släppte i mars sitt debutalbum ”Hoping For The Sun”, här har vi hans senaste singel och musikvideo ”When The City Don’t Know Your Name”. Tidigare singlarna ”Bluebird” och ”Nanananana” har fått en hel del uppmärksamhet inom radio och media här i Sverige, men även i andra länder som Rumänien där hans musik blivit väldigt populär. I en intervju så berättar Sven-Holger att låten handlar om en tiggare i hemstaden Hedemora. Han berättar också att mitt under inspelningen så gick en sladd sönder till hans keyboard så han har fått sjunga in en stor del utav instrumenten, alla synthljud samt cymballjud är i själva verket sångljud med olika effekter och modulationer.

Truls Mörck – Blizzard
Med en bakgrund som gitarrist och basist i Graveyard och medlem i banden Den Stora Vilan och Slowgold så är nu Truls Mörck aktuell med sin första soloskivan, som beräknas släppas 8 april. Truls kommenterar att albumet har formats inom honom under 15 års tid, redan när han var med och bildade Graveyard så började han förbereda sig för plattan. ”Blizzard” heter första singeln och soundet skulle kunna beskrivas som 60-talsinspirerad psykedelisk rock i modern tappning. Till låten så har Patrik Lager regisserat denna suggestiva video.

Feivel – Already Standing
Bakom artistnamnet Feivel så finner vi Malmömusikern Elin Hörberg i spetsen, som även är pianist i bandet Skilla och tidigare spelat ihop med artister som Linnea Henriksson, Kristian Anttila och Sylvester Schlegel. Feivel är ett relativt nystartat projekt med ett EP-släpp i bagaget än så länge. ”Already Standing” heter senaste singeln och låten handlar om hur man kan befinna sig i situationer där man är fullkomligt beroende av en person och måste dansa efter någon annans pipa, även om det kan kännas fel, svårt och smärtsamt. Videon är regisserad utav Nina Sigurd och Christofer Nilsson på Mohave Media.

Det här inlägget postades i Veckans lista och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.