Musikvideotoppen Vecka 43

Hej, jag heter Sofie Tedenstad och är gästredaktör den här veckan på Musikvideotoppen. Sjukt peppad! I vanliga fall skriver jag på Eken magasin där jag har min musikvideoblogg. En bra video enligt mig har kaxig attityd, subtil humor, vältajmade klipp, udda inslag och ett underliggande budskap. Jag vill gärna se något som jag inte sett förut. Skakande rumpor till exempel känns kanske lite gjort. Jag vill bli överrumplad.

Jag har själv hållit på med musik och film hela livet. Musikvideos är för mig den ultimata konstformen och jag kan inte få nog. Jag drömmer om att ha en stor bioduk och jättebra ljud hemma där jag kan kolla på videos. Vore inte det något?

När Musikvideotoppen frågade mig om att hjälpa till lite här på sidan sa jag självklart ja. Ni som hänger här lär ju gilla musik och musikvideos lika mycket som jag. Så hej, kära vänner. Vi ska nog få roligt ihop!

Veckans topplista

# V
1. (NY) Kadawatha – Gonna Stay 1

2. (NY) Leif Eller Hunden – Ytan Utan Dig 1

3. (1) Martin Berglund & Stödorkestern – En Hund På Rymmen 3

4. (3) Trixiia – All Over You 3

5. (4) Terror Pop – Violent Boys 6

Veckans utmanarvideor

Grouplove – Ways To Go
Gangnam style är förbi. Dags för något nytt. Nordkorea? Varför inte. Grouplove är hippies med attityd, som trots den rufsiga stilen har en extremt välplanerad och välpolerad video till sin låt ”Ways to go”. Med ett tydligt fredsbudskap och barnslig humor träffar de rakt i hjärtat, tycker jag.

Clean Bandit – Dust Clears
Känslan av att se något man inte sett förut. Det är allt från helheten till detaljerna. Industrin och depressionen som ställs mot friheten, naturen och musiken. Här kommer man in i en annan värld som man på något sorgset sätt ändå vill vara i, åtminstone för en stund.

Dalaplan – Paniken Växer
Dalaplan skiter i jantelagen och kallar sig själva för ”Malmös bästa rockband” på sin hemsida. Helt rätt. För vem bestämmer det liksom – förutom man själv? Punkigt värre och glatt på samma gång. Precis som i videon. En fruktansvärd fest utspelar sig… och ändå vill man vara där.

Korn – Never Never
Svartvitt. Splitter. Agressivitet. Elementen som gör den här videon snygg hade inte varit någonting utan tajmingen. Min rekommendation är: Se videon två gånger. Första gången bara njuter och upplever du. Andra gången tänker du på tajmingen. Hur väl de matchat klippen med musiken och använt slow motion och fast motion på precis rätt ställen. Då kan du börja bli imponerad.

The Borderline Saints – Desperation
Skåne dominerar på listan den här veckan. Här har ni The Borderline Saints, ett skåneband som inte sparar på krutet. I videon verkar de vilja framstå som galna fast på ett skönt sätt. Lite skönt galna. Det är fest på psyket, liksom. Med ballonger och allt. Välkomna!

Det här inlägget postades i Veckans lista och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.