Musikvideotoppen Vecka 7

Den här veckan har vi Dismissed på första plats med ”Pridewave” där bandet drar igång en HBTQ-inriktad flashmob-parad längs Andra Långgatan i Göteborg. Gruppen beskriver att det var som en kärleksvåg som sköljde fram längs gatan, med människor omkring dom som slöt upp i paraden.

Binary Creed halkar ner till plats två och på tredje plats så tar sig Le Muhr in från utmanarposition med ”Ge mig drömmar att leva eller gift att dö”. Det har varit en väldigt jämn kamp om rösterna den här gången; LR HUR?!? och Hampus Carlsson fick faktiskt precis lika många röster och får därmed dela på fjärdeplatsen.

Veckans topplista

# V
1. (NY) Dismissed – Pridewave 1
2. (1) Binary Creed – In A Time To Come 2
3. (NY) Le Muhr – Ge Mig Drömmar Att Leva Eller Gift Att Dö 1
4. (NY) LR HUR?!? feat. Ras Daniel – Vägens Slut 1
4. (2) Hampus Carlsson – Flera Meter Under Marken 3

Veckans utmanarvideor

Fluru – The Tallest Tree
Med inspiration dels från Jämtlands vackra vyer med höga berg, djupa dalar och storslagna natur och dels från den amerikanska folkmusiken och countryn så föddes fröet till Fluru. Bandnamnet betyder ”rufsig i håret” i Jämtland som är sångerskan Malin Edblads hemlandskap. Även i den fina och stämningsfulla musikvideon ”The Tallest Tree” så är det naturen som ligger i fokus, där tanken är att visualisera en längtan bort från storstadens trafik, ljud och myller för att finna en fristad i skogens tystnad och ensamhet.

OK GO – Upside Down & Inside Out
OK GO har gjort sig kända för sina fantastiskt kreativa och ambitiösa musikvideor som ofta spelas in i en enda lång tagning. I ”This Too Shall Pass” så gjorde gruppen en Rube Goldberg-maskin där dominobrickor, kulor och tunnor avlöste varandra i en oavbruten sträcka, i ”Needing/Getting” var det en bil som med hjälp av fastmonterade förlängningar framförde låten och i ”White Knuckles” så hade dom dresserat hundar som framför trick i takt. Nya ”Upside Down & Inside Out” är inget undantag mot deras tidigare banbrytande videor och beskrivs som deras mest ambitiösa projekt hittills; videon är inspelad i ett flygplan uppe i luften utan gravitation där bandmedlemmarna dansar runt själva halvt flygandes.

Sister Fay – D.I.Y.
Så här på Alla hjärtans dag så bör vi förstås ha med en video om kärlek och om att älska. Men vad ska en göra om partnern inte riktigt befinner sig i tillstånd för att besvara ens begär? Jo då följer ni Sister Fay’s råd: ”Do It to Yourself”! Den finurliga musikvideon är inspelad utav filmteamet Simply Visual under sena timmar i slagverkaren Emeli Eks lägenhet och beskrivs som ”En autoerotisk video” utav bandet.

Osten af feat. KDP & Progress Evolution – Sprääängs
När andra rappare blickar västerut och anammar trötta hiphop-klyschor så nöjer sig Osten af med att kolla ut genom fönstret och går istället sin egen väg. Med vardagsnära texter och ett ärligt förhållningssätt så sticker Osten ut genom att bli en rappare som många kan personifiera sig med. I nya videon ”Sprääängs” så får vi se honom tillsammans med rapparna KDP och Progress i rollerna som bergsklättrare, fjällvandrare och flugfiskare.

Lana del Rey – Freak
Lana del Rey utforskar sin lite mer psykedeliska sida i den 11 minuter långa ”Freak” där vi får se Lana tillsammans med Father John Misty kicka syra uppe i ett bergigt ökenlandskap. Videon slutar med en lång och harmonisk undervattensscen där Lana, John Misty och ett par övriga tjejer simmar runt i ackompanjemang utav Claude Debussy’s ”Clair de Lune”. Låten är tagen från albumet ”Honeymoon” som släpptes i september förra året.

Det här inlägget postades i Veckans lista och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.