Musikvideotoppen Vecka 9

Musikvideon är officiellt tillbaka. Idag är jag här igen som gästskribent. Musikvideons största förespråkare och påhejare, Sofie Tedenstad från Musikvideobloggen. Ni som såg på Grammisgalan i onsdags hörde Gina Dirawi deklarera det: 2013 var året då musikvideon kom tillbaka på riktigt. Jag kan inte annat än att hålla med. Man ser det på antalet views på youtube, men också på antalet musikvideosajter som ploppar upp och hur mycket bra videos som skickas in hit till Musikvideotoppen.

Kanske är det bara en tidsfråga innan vi får tillbaka MTV som det var förr? Eller återupplivar det gamla spöket ZTV? Fast det kanske inte behövs. Vi har våra nya kanaler nu, och vad spelar det egentligen för roll HUR vi får se våra älskade musikvideos – bara vi får se dem.

Veckans topplista

# V
1. (NY) H.E.A.T – A Shot At Redemption 1

2. (2) Dolly Dolores – Dansa! 3

3. (3) Five Grams Of Perfection – Drowning 2

4. (1) Jipset – Intrycken 2

5. (NY) Queenfish & Other Tales – Dive In 1

Veckans utmanarvideor

Jessica Pehrson – Transparent
Det är såna här videos som får mig att tycka att det är värt att göra det här. När man hittar dem så bara vet man: Här är en speciell video. Som har det där lilla extra och som man kan se om och om igen. Namnet är så anspråkslöst – Jessica Pehrson. Men videon är allt annat. Det känns så bra att få hjälpa till att sprida en sån här video.

Västerbron – Om du säger det så är det så
Källkritik och musik i en underbar kombination. Jag skrattar högt och ser samtidigt många djupare bottnar. Västerbron berättar med bilder som vi alla känner igen, men som vi ibland glömmer att analysera. Det får vi aldrig göra. Tack för att ni påminner oss och samtidigt får oss att skratta.

Rebecca & Fiona – Candy Love
Rebecca & Fiona släpper nu singeln Candy love från albumet Beauty is pain som kommer i april. De har satsat stort internationellt sedan sist men det betyder inte att vi får glömma bort dem här i Sverige. Kommer ni förresten ihåg att de drev en socialistisk blogg en gång i tiden? De har inte slutat vara politiska. I introt till låten säger de ”Beauty is pain is capitalism” och sen handlar hela videon om just det.

We Live In Trenches – The Spectacle Is Everywhere
Skräckfilmsinspirerad video som gör sig perfekt till musiken. Du vill inte vara där men betraktar den gärna på lagom skönt avstånd. Låten kommer från den nysläppta skivan ’Life Crisis’ och videon släpptes på självaste Alla hjärtans dag. Så härligt passande. För vem har inte haft en ’life crisis’ på Alla hjärtans dag någon gång?

Simon Norrsveden – Bloodsucker Boy
Det är lite roligt att den här videon dyker upp i flödet för jag och Simon Norrsveden har en sak gemensamt: Vi kommer från samma lilla ställe i Småland. Vi känner inte varandra, men våra mammor har jobbat ihop och vi har en del gemensamma vänner. Ni vet hur det är på små ställen. Jag gillade verkligen en av hans första låtar, Stockholmssången. Den handlade ju om hur det var att lämna hemmet för Stockholm, och igenkänningsfaktorn var hög eftersom jag själv precis gjort det några år tidigare. Nu har Simon utvecklats musikaliskt och det är fortfarande både bra och intressant. Här kommer Bloodsucker Boy.

Det här inlägget postades i Veckans lista och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Musikvideotoppen Vecka 9

  1. Alex Kipowsky skriver:

    Det går ju inte att rösta.

    • admin skriver:

      Hej Alex, efter att du röstat en gång så måste du vänta i 24 timmar innan du kan rösta igen. Det verkar inte vara något fel på röstningen för andra då det kommit in en hel del röster. Testa igen lite senare, om det fortfarande inte skulle fungera så får du väldigt gärna höra av dig till musikvideotoppen@gmail.com ang vad som är fel, så ska vi se om vi kan fixa det.

Kommentarer inaktiverade.