Musikvideotoppen Vecka 40

Den här veckan var det två nya videor som tog sig in på listan, White Birches lägger sig på fjärde plats med videon till ”The End Of The Line” medan Negative Nancy tog sig hela vägen upp till toppen med videon till ”Bird”. Terror Pop, som tidigare legat på första plats, fortsätter hålla en hög position och klättrar ner ett steg till andra plats.

Veckans topplista

# V
1. (NY) Negative Nancy – Bird 1

2. (1) Terror Pop – Violent Boys 3

3. (2) State of Salazar – Lost My Way With You 2

4. (NY) White Birches – The End of the Line 1

5. (4) Hampus Carlsson – Sommarplågor 6

Veckans utmanarvideor

Veronica Maggio – Sergels Torg
I veckan släppte Veronica Maggio en video till låten ”Sergel Torg”, som ni kan se här. Videon är inspelad på Gran Canaria i regi av Måns Nyman och låten är tagen från hennes fjärde studioalbum ”Handen I Fickan Fast Jag Bryr Mig” som släpps nästa vecka. Till varje skiva så har Veronica samarbetat med olika producenter, sist var det Christian Walz som hon gjorde skivan ”Satan I Gatan” med och som blev en stor succé här i Sverige, efter den skivan så blev hon belönad med rockbjörnar för ”Årets svenska låt” och ”Årets kvinnliga liveartist” samt grammisar i kategorierna ”Årets pop”, ”Årets kompositör” och ”Årets textförfattare”. Inför detta album så har hon samarbetat med Salem Al Fakir, Vincent Pontare och Magnus Lidehäll, en trio som i sin tur nyligen också samarbetat med Avicii och Petter.

Trixiia – All Over You
Ganska annorlunda och mysig video från Malmö-baserade bandet Trixiia till deras låt ”All Over You”. Sällan man ser videor som är illustrerade på det här sättet, Pedro Loureiro står för illustrationerna och bandmedlemmarna har själva animerat videon. Gruppen består av inte mindre än sju medlemmar på uppsättningen sång, elbas, trummor samt en stråkkvartett.

Dream Theater – The Enemy Inside
Under veckan så släppte Dream Theater sitt tolfte studioalbum och i samband med det även en video till låten ”The Enemy Inside”. Dream Theater brukar beskrivas som progressiv metal och är bland annat kända för att vara väldigt musikaliskt avancerade. I videon så har dom valt att fokusera på krigsveteraners mentala ohälsa. Som en högst personlig reflektion över videon så kan jag först säga att jag inte är så förtjust i den typiska amerikanska mentaliteten där man så ofta hyllar krigsveteraner och ser sig själva som ”den goda sidan” när det gäller krig, dock så tycker jag att Dream Theater har en viktig poäng här då dom i början tar upp att det är fler krigsveteraner som tagit självmord än vad det är militärer som dött i dom senaste krigen i Irak och Afghanistan. Enligt organisationen Save A Warrior, som Dream Theater uppmärksammar i videon, så är det nästan 20.000 krigsveteraner som tagit livet av sig under dom senaste tre åren och personligen så hoppas jag att det här är något som den amerikanska regeringen har i åtanke i fortsättningen innan dom väljer att dra ut i krig i tid och otid.

Martin Berglund & Stödorkestern – En Hund På Rymmen
Tidigare i september så släppte Kalmar-baserade Martin Berglund & Stödorkestern sitt debutalbum ”Din Ungdom Ska Aldrig Dö” med låten ”En Hund På Rymmen” som singel, här har ni videon till låten. Som en yngre variant av Eldkvarn-Plura så spelar och sjunger Martin och bandet med en drivande energi om hjärtekval. I videon så får vi följa en man omkring i Kalmar som håller upp skyltar med text från låten, påminner lite om Bob Dylans klassiska video ”Subterranean Homesick Blues”.

Capital Cities – Kangaroo Court
Kan inte alltid vara lätt att vara zebra. Man jagas av lejon, dom andra djuren ger en ingen respekt och man nekas inträde till dom hetaste inneklubbarna i stan. Capital Cities blev nyligen belönade med priset för ”Best visual effects” på MTV:s Video Music Awards som hölls i augusti för deras tidigare video ”Safe And Sound”, som även varit med på Musikvideotoppen för ett tag sen. Här är senaste videon ”Kangaroo Court”. En ”Kangaroo Court” skulle kunna översättas som en orättvis och korrupt domstol.

Det här inlägget postades i Veckans lista och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.