Musikvideotoppen Vecka 25

Hi and welcome to Top Music Video Super Awesome Peak. Google Translate sure is funny. Även om den här sidan är på svenska så har jag lagt märke till att en stor andel av besökarna är bosatta i andra länder än Sverige. Då min engelska inte är den bästa och många av videorna är från svenska artister så har jag ändå valt att skriva på svenska och har som nödlösning lagt till en länk till Google Translate som kan översätta sidan. Sen blir översättningen kanske inte helt klockren alltid, har märkt att det inte riktigt går att översätta namnet Musikvideotoppen till engelska utan att det låter lökigt, Google Translate har visst flera olika sätt som dom översätter namnet på. Men jag hoppas att ni utländska besökare i alla fall kan förstå poängen med sidan.

Den här veckan så tog sig Grand Design in på första plats från att ha varit utmanare med låten ”Baby It’s You”, tillsammans med Susi Päivärinta. OneEyed Crew tog sig också in från utmanarposition till listans fjärde plats. Egonaut hänger kvar och har nu avverkat fem veckor av tio möjliga, får se om dom kan hålla sig kvar hela perioden ut. Längre ner på sidan har ni fem nya videor och sedan röstningsformuläret, nu är det upp till er besökare att rösta fram nästa veckas lista.

Veckans topplista

# V
1. (NY) Grand Design feat. Susi Päivärinta – Baby It’s You 1

2. (3) Badge – Break Down 3

3. (1) The Girl & The Robot – Borderline 2

4. (NY) OneEyed Crew – Sommar 1

5. (2) Egonaut – Awake 5

Veckans utmanarvideor

Prop Dylan – 20th Hour
Här får vi hänga med Borlänge-rapparen Per ”Prop Dylan” Norén ner till Israel och Palestina där videon till ”20th Hour” spelats in. Om namnet Norén klingar bekant i kombination med Borlänge så kan det vara värt att nämna att han alltså är kusin till bröderna Norén som spelar i Mando Diao och Sugarplum Fairy. I låten så tar han bland annat upp den svenska vapenexporten, hur vi tror att vi är ett så pass fredligt och passivt land när det gäller krig fast vi i själva verket är det land som har störst export av vapen i relation till folkmängd, vilket inte alla vet om.

Black Sabbath – God Is Dead?
Black Sabbath, största hårdrocksbandet genom tiderna? Mycket möjligt. Första hårdrocksbandet genom tiderna? Även det är mycket möjligt. Tidigare så spelade grupper som Cream, Rolling Stones och Jimi Hendrix Experience en form av hårdare bluesig rock medan Sabbath bildades några år efter ungefär samtidigt som Led Zeppelin och Deep Purple (1968). Även om Led Zeppelin och Deep Purple också kategoriseras som hårdrock så var det Black Sabbath som till stor del lade grunden för det som senare har karaktäriserat hårdrocken med sitt tunga, mörkare sound, distade gitarrer och texter som anspelar på det ockulta. Senaste albumet ”13” släpptes tidigare i veckan och tre av dom fyra originalmedlemmarna är med i sättningen: Ozzy Osbourne, Tony Iommi och Geezer Butler. Dom har även tagit in Brad Wilk på trummor som spelat i bland annat Rage Against The Machine och Audioslave.

Vampire Weekend – Diane Young
Den röda tråden spinner vidare från krig över till religion bland veckans utmanarvideor. I Vampire Weekend’s senaste video till ”Diane Young” så har bandet gjort sin egna variant av Jesus sista måltid där dom bjudit in gäster som bland annat Santigold, Sky Ferreira och Dave Longstreth från Dirty Projectors till aftonens supé. Låten är tagen från gruppens senaste album ”Modern Vampires of the City” som släpptes för en månad sen.

The Storyteller – Strength Of Valhalla
Nu blir det power metal från Gävle-baserade bandet The Storyteller. Gruppen har hållit på ett bra tag, redan år 2000 så släpptes debutalbumet och sen dess har fyra till skivor släppts. Med åren så har dom också fått rutin på live-spelandet, dom har bland annat spelat på festivaler som Sweden Rock Festival och Getaway Rock samt turnerat ihop med band som Helloween, Hammerfall och Blind Guardian. Om ni är intresserade av att se bandet live så uppträder dom härnäst på Hoforsrocken i augusti.

Emmelie de Forest – Only Teardrops
Häromdagen så släppte Emmelie de Forest en video till låten ”Only Teardrops” som hon kammade hem vinsten med i Eurovision-finalen, självklart så kör vi den som utmanare också här på Musikvideotoppen. Den blott 20 år gamla sångerskan presenterade Danmark i finalen men hon är också halv-svensk då pappan Ingvar var ifrån Sverige. Man kan ana att hon har en lovande artistkarriär framför sig. I maj så gav hon ut debutalbumet som har samma titel som vinnarlåten: ”Only Teardrops”.

Det här inlägget postades i Veckans lista och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Musikvideotoppen Vecka 25

  1. Jörgen Ahr skriver:

    Kan det bli bättre??!¡¡

  2. Malin Westerlund skriver:

    The storyteller är bäst 🙂

Kommentarer inaktiverade.